Kamaszkori bőrápolás gyengéden, vegyszermentesen

A kamaszkor első éveiben jelentkező jelentős hormonális változások hatására az arcbőr pattanásos,gyulladt és zsíros lehet.Ennek mértéke egyénenként változó,van aki "megússza" egy-egy kis pattanással,de sokaknak gyulladt,mély és igen fájdalmas aknék borítják be az arcukat,vállukat,hátukat stb.Ezek mellett a haj is igen gyorsan zsírosodik,a verejtékezés mértéke és "szaga" is igen kellemetlenné  válhat az egyébként is nehéz időszakot élő tinédzser gyerkőcöknél.

Gyakorló édesanyaként -2 fiú gyermekem van- az elsőszülött (most 23 éves) vele igencsak megszenvedtük ezt az időszakot,a másodszülött (8 éves) vele még előtte állunk.....

Többek között azért kezdtem el foglalkozni a vegyszermentes tisztálkodó és bőrápoló szerek készítésével és ez a fajta bőrápolás népszerűsítésével,mert a saját bőrünkön tapasztaltuk meg a gyógyszeres-gyógyszertári-bolti szerek hatékonytalanságát.

Mint fentebb említettem,nagyobbik fiamnál 12 éves korban jelentkeztek a kamaszkori bőrproblémák,rendszeresen járattam kozmetikushoz,majd 15 éves korára a kozmetikus jelezte,hogy bőrgyógyászhoz kellene fordulnunk...Így tettünk a doktornő 3 hetes!!!!! szájon át szedős antibiotikum kúrát írt elő,amit beszedtünk és ezek után a gyermekem bélrendszere teljesen kikészült,pedig pro-biotikumot is kapott.

A bőre -egyébként- SEMMIT SEM JAVULT!Továbbra is hatalmas,fájdalmas,gyulladt,"tükröt is lelövő" gennyes pattanásai voltak,amiket nagyon szégyellt és állandóan piszkált.Visszamentünk a bőrgyógyászhoz,aki ezek után A-vitamin savat tartalmazó kapszulákat írt fel,majd hozzátette,hogy 3 hetente vérvételre kell mennie a gyereknek,mivel ennek a gyógyszernek a mellékhatása az,hogy magas koleszterinszintet okozhat.Hát okozott is!!! A bőre ennek ellenére sem lett jobb.A bőrgyógyász ekkor megemelte a gyógyszer dózisát,aminek eredménye képen a koleszterinszintje még magasabb lett,emellett gyomorbántalmakat is okozott....Mondanom sem kell,hogy az arcbőrén érdemi változás ekkor sem történt.2 évig kísérleteztünk az A-vitaminsavas gyógyszer és különböző antibiotikumok kombinációjával,de semmilyen érdemi változás nem történt a pattanásokkal kapcsolatban. :(

Ezután a fiam úgy döntött,hogy több gyógyszert nem vesz be,mivel már a gyomra is teljesen kikészült tőle és elege lett a 3 hetente esedékes vérvételből is.

Ekkor kezdtem el a természetes megoldások után kutatni,találtam is egy jó kézműves szappankészítő hölgyet,akinek elkezdtük használni a pattanásos bőrre javasolt szappanjait.Majd nagyon lassan,de javulni kezdett a helyzet a pattanások már nem voltak olyan óriásiak és fájdalmasak.Ezen felbuzdulva magam is elvégeztem egy kézműves szappankészítő tanfolyamot,majd utána még néhány gyógykencés és krémkészítő tanfolyamot és létrehoztam a saját kézműves műhelyemet.

Elmondanám,hogy nem könnyű egy 17-18 éves nagy kamasz fiút meggyőzni arról,hogy igenis néha pakolást kell tenni a bőrére és napi kétszer szappannal alaposan meg kell mosni az arcát,vállát és tilos kapargatni,nyomkodni,piszkálni a "ragyákat"!Továbbá a szotyola,tökmag,csipsz és csokoládé fogyasztását is mérsékelni kell!!!

De megtaláltuk a megoldást a rozmaringos glicerinszappan napi használatában,amit ő úgy használ -a megszokott normál szappanhasználat mellett-,hogy ha ritkán előjön 1-1 pattanása,akkor letör egy apró darabot a nedves szappanból,majd -mint egy rágógumit- ráragasztja a pattanásra és rajta hagyja egy fél órát,majd lemossa.

Néhány szülőtársam jelezte,hogy a gyermekénél egy idő után,mintha megszokná az arcbőr a rozmaringos glicerinszappant és utána nem javul a bőr állapota.Így azóta azt szoktam javasolni,ha elhasználja a gyerkőc a szappant,akkor váltsunk szenes-kecsketejes arctisztító szappanra,mivel ez az orvosi szén tartalmú szappan is jól kezeli a zsíros,pattanásos arcbőrt.Majd mikor a szenes szappan is elfogyott,jöhet a 3.nagyágyú a "pattanástalanításban":a Himalája sószappan.E 3 szappan felváltva történő alkalmazásával igen elégedettek a tinédzser gyerkőcök is!!!!!! :)

Tehát az én javaslatom kamaszkori bőrápolásra a következő:

1.lépés: rozmaringos glicerinszappan-nal történő arctisztítás reggel és este.

Ha elfogyott a szappan:

2.lépés: szenes-kecsketejes arctisztító szappan-nal arcot mosni reggel és este.

Ha elfogyott a szappan:

3.lépés: Himalája sószappan -nal történő arctisztítás reggel és este.

Ha elfogyott a 3.szappanunk is,akkor térjünk vissza újból az első lépésre,majd a másodikra és így tovább....Ajánlom továbbá hetente,kéthetente mézes arcmaszkot kenni a problémás bőrfelületre,ennek receptjét írásom végén találhatják!

Hozzá kell tennem,hogy megfelelő mennyiségű -és minőségű víz fogyasztása nagyon fontos!Túlzottan sós,cukros,fűszeres ételek,valamint a nagy mennyiségű olajos magvak fogyasztásának kerülése elengedhetetlen!

Nem állítom,hogy nincs szükség egyes esetekben gyógyszeres kezelésre a kamaszkori bőrápolásnál,de én személy szerint sajnálom,hogy a gyermekemet annak idején kitettem egy 2 évig tartó gyógyszeres procedúrának,aminek -sajnos-a mi esetünkben semmilyen eredménye nem volt! :(

Ajánlom a kamasz gyermekek szüleinek,hogy először próbálják meg a vegyszer- és gyógyszermentes,gyengéd bőrápolást,mert lehet,hogy ezekben találják meg a gyermekük számára a megfelelő megoldást a kamaszkori bőrproblémák kezelésében!

Tisztelettel: Kádár Katalin

Mézes arcmaszk: 1 evőkanál langyos akácméz (nem bolti,hanem a méhésztől vásárolt valódi méz!),1 evőkanál élőflórás natúr joghurt és néhány csepp frissen facsart citromlé.Keverjük össze a hozzávalókat,majd vigyük fel a bőrfelületre és hagyjuk hatni 20 percig,majd langyos vízzel mossuk le!

Legnépszerűbb termékeink

(c) 2015 SzappanHab.hu - All rights reserved.

Készítette: Weboldal-Center.hu

Kérdése van?

06-30/336 49 83

mezesszappanhab@gmail.com